Maandoverzicht

Fotoshoots per maand


Bij bijna elke boeking komt de vraag wat nou het beste moment is voor een fotoshoot. Kan het midden op de dag, is het in de winter niet te somber, etc.
Hoogste tijd om in een maandoverzicht te laten zien dat een fotoshoot in elk seizoen mooi is en zijn charmes heeft!

Fotoshoot met (jonge) kinderen? Wacht dan niet tot het voorjaar of de zomer. Het is dan lang licht buiten en het licht kan behoorlijk hard zijn. Je doet er echt goed aan om zo’n shoot te plannen in de maanden oktober t/m maart. Natuurlijk kan het ook op een mooie zomeravond; leg je kinderen vantevoren nog op bed of zorg ervoor dat ze niet al compleet uitgeblust naar de shoot toegaan 😉

Januari & Februari


In deze maanden kunnen we een afspraak maken op elk tijdstip. De zon staat lekker laag waardoor we heel mooi zacht licht hebben, de hele dag door. Ook mooi als je van grijs/bruin tinten houdt. Tegen de kou kun je je kleden en vesten of sjaals geven een warme en mooie kleur mee aan de foto’s.

Maart


Er komen al weer voorzichtig groene blaadjes aan de bomen, erg mooi als je van fris-groen houdt. Ook wil het al soms weer lekker weer zijn. In maart kun je nog vroeg op pad met jonge kinderen en toch een heerlijk gouden uurtje meepikken!

April


De zon gaat begin april 20.15 onder tot eind april rond 21.00 uur. Ik begin zo’n 1,5 uur voor zonsondergang, dus ook deze maand is nog geschikt om te shooten met jongen kinderen. De eerste bloemenveldjes komen weer op en de natuur wordt steeds groener. De heide is overigens elk seizoen geschikt door zijn vele kleurschakeringen.

Mei


De kans op mooi weer wordt steeds groter en dat is zeer aangenaam bij een buitenshoot. Het licht wordt wel steeds harder overdag. We plannen de fotoshoot daarom 1,5 uur voor zonsondergang.

Juni


In juni en juli gaan we laat in de avond op pad. De zon staat in deze maanden erg hoog en is fel. Het liefst spreek ik rond 20.00/20.30 uur af voor een heerlijke zomerse avondshoot.

Juli


Voor een gouden uurtje kun je het best beginnen rond 20.00/20.30 uur, echt de moeite waard.

Augustus


De shoots starten rond 19.30 uur (begin augustus) aflopend tot 18.30 uur (eind augustus) als de zon schijnt. Op bewolkte dagen kunnen we de hele dag door een afspraak maken. Augustus is een superfijne maand om een shoot te plannen; het weer is vaak erg aangenaam. Half augustus wordt de heide mooi paars!

September


Dit is mijn favoriete (en drukste) maand. Zeer veel kans op fijne temperaturen en de natuur is op zijn mooist. Van paarse heide tot het begin van de herfstkleuren; echt genieten geblazen. Wacht niet te lang met reserveren want deze maand is vrij snel volgeboekt.

Oktober


Samen met september mijn favoriete maand voor fotoshoots. Wie houdt er nou niet van de mooie herfstkleuren?! We spreken idealiter af om 17.15 uur – begin oktober- aflopend tot starten om 16.15 uur eind oktober. Een zeer geschikte maand voor fotoshoots met jonge kinderen.

November


November is een pareltje voor fotoshoots. We kunnen de hele dag door beginnen want het licht is de hele dag goed. Als we om 15 uur beginnen pak je met een beetje geluk nog een schitterend gouden uurtje mee!

December


Shoots kunnen de hele dag worden ingepland (tot aanvang ca. 14.30 uur). Winterlicht is heerlijk zacht. Kleed je op de kou en we maken er een superleuke shoot van! Mocht het weer te somber zijn dan schuiven we de fotoshoot door naar het nieuwe jaar!

 Mail me voor meer informatie of een afspraak. Bekijk hier mijn tarieven en locaties.

Stand van de zon

Dit schema is heel fijn voor fotografen die voornamelijk buiten fotoshoots doen. Je ziet precies hoe de stand van de zon is in een maand. Erg fijn om te gebruiken bij je planningen en uitleg aan klanten.

In dit schema zie je de stand van de zon over een heel jaar. Voor een fotoshoot is het belangrijk dat de zon niet te hoog aan de hemel staat; hoe lager, hoe beter het licht is.

Wil je overdag een fotoshoot dan zijn jan/nov en dec het meest geschikt. Daarna feb en okt – In maart en september gaat het ook nog maar kun je al beter uitwijken naar de ochtend of meer in de middag. Midden op de dag in mei, jun/juli is niet erg geschikt. Evenals in april en augustus kan er beter worden uitgeweken naar een tijdstip vlak na zonsopgang of voor zonsondergang.


Hoe laat begint de fotoshoot?

Om een goed tijdstip te bepalen voor een fotoshoot ga ik naast bovenstaande afbeelding van de stand van de zon ook uit van het tijdstip dat de zon opkomt en ondergaat. Hiervoor maak ik gebruik van het schema dat je hier ziet (te vinden op http://www.zonsondergangtijden.nl).

Meestal kun je voor het aanvangstijdstip van een fotoshoot op een bepaalde datum uitgaan van 2 uur voor zonsondergang. Op 1 juli geeft het schema aan dat de zon om 22.03 uur ondergaat. We beginnen die dag dus rond 20.00 uur met de fotoshoot (een beetje afhankelijk van het soort fotoshoot en de locatie).


Fotoshoots bekijken


Kijk bij Fotoshoots als je nog meer fotoshoots wil bekijken.

Of neem contact met me op voor een afspraak 😉